KIGALI -- Twaalf leden van het campagneteam van de Rwandese presidentskandidaat Faustin Twagiramungu zijn opgepakt, meldde een politiewoordvoerder zondag. De twaalf zouden plannen hebben gehad om met geweld de presidentsverkiezingen van maandag te verstoren.
Twagiramungu ontkende de beschuldigingen tegen zijn campagnemedewerkers en zei dat de arrestaties bedoeld zijn om zijn aanhang te intimideren. Volgens hem werden de twaalf opgepakt na een bijeenkomst met hem waar zij hebben gesproken over het sturen van waarnemers naar stembureaus.

De verkiezingen van maandag zijn de eerste sinds de door Hutu's georganiseerde massaslachting van een half miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's in 1994. De autoriteiten worden ervan beschuldigd aanhangers van Twagiramungu, een gematigde Hutu, te intimideren en onder druk te zetten niet op hem te stemmen. Twagiramungu is de belangrijkste tegenstander van de zittende president Paul Kagame, een Tutsi die de rebellenbeweging leidde die de extremistische Hutu-regering ten val bracht en een eind maakte aan de massaslachting. Kagame heeft de steun van zeven van de negen politieke partijen in Rwanda en zal naar verwachting de verkiezingen winnen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig