BAGDAD -- Het dodental onder de westerse bezettingsmacht in Irak is dit weekeinde opnieuw opgelopen met een aanval op een Brits konvooi in Basra. Drie Britten kwamen om. Het Amerikaanse publiek verliest massaal zijn vertrouwen in een goede afloop in Irak, blijkt uit een peiling van het weekblad Newsweek .
Bijna 70 procent van de Amerikanen denkt dat het Amerikaanse leger nog jaren in Irak zal blijven zonder zijn doelen te bereiken. Een vergelijkbaar percentage maakt zich zorgen over de schade die de kosten van de oorlog toebrengt aan de Amerikaanse economie. Hun aanwezigheid in Irak kost de Verenigde Staten ongeveer een miljard dollar per week. Over de te volgen strategie zijn de Amerikanen verdeeld: 48 procent vindt dat de VS hun militairen moeten terugtrekken, 47 procent vindt dat ze moeten blijven.

Voor het eerst is in de peiling van Newsweek het aantal ondervraagden dat de Amerikaanse president George Bush niet herkozen wil zien (49 procent) groter dan het aantal dat hoopt op een tweede termijn voor de president (44 procent).

Basra

De aanval in Basra werd gepleegd door een onbekend aantal mannen, die vanuit een pick-up truck het vuur openden op de auto's van de Britse soldaten. Anderhalve week geleden was een Britse ambulance in Basra het doelwit van een aanslag in Basra, waar de Britten aanvankelijk een goede relatie met de bevolking hadden. Toen kwam een Britse legerarts om het leven. In Basra zijn de afgelopen weken rellen uitgebroken. Aanleiding is het gebrek aan elektriciteit en brandstof. De Britten gingen voorheen zonder helm over straat, maar wagen zich nu alleen nog in volledige gevechtsuitrusting naar buiten.

Sinds het begin van de oorlog in Irak zijn 48 Britse soldaten om het leven gekomen. Het Amerikaanse leger heeft 273 doden gemeld. Vorige week kwam een Deense soldaat om het leven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig