IEPER -- De eerste IJzerwake in Steenstrate, bij het gedenkteken van de gebroeders Van Raemdonck, is rustig verlopen. Tussen 3.000 (cijfers politie) en 5.000 (cijfers organisatie) bedevaarders trokken zondagmorgen naar de weide om de plechtigheid bij te wonen.
Ontstaan uit een radicale stroming rond het IJzerbedevaartkomitee, lijkt een splitsing tussen dat IJzerbedevaartkomitee en de IJzerwake nu definitief. ,,De bal ligt nu in het kamp van het komitee. We hebben nog een brief gestuurd om te overleggen over de toekomst, maar die bleef onbeantwoord'', aldus Vanslambrouck. ,,Met deze opkomst kunnen we volgend jaar een tweede IJzerwake organiseren, eventueel op dezelfde plek.

Volgende week wordt de traditionele IJzerbedevaart aan de IJzertoren in Diksmuide gehouden.

De weide in Steenstrate verschilde uiteindelijk niet veel van die van Kaaskerke, waar de traditionele bedevaart wordt gehouden. Een podium, een koor, het vlaggenvertoon, de structuur van de plechtigheid, de groet uit Zuid-Afrika en de Vlaamse liederen.

Opvallend aanwezig waren de Vlaams Blok-prominenten en organisaties als Voorpost, NSV en TAK. Prominenten uit de N-VA of andere Vlaamse partien werden niet opgemerkt.

Scherpe kritiek IJzerbedevaartcomité

In mededeling zegt het IJzerbedevaartcomité niet te dulden ,,dat één politieke partij (nvdr. het Vlaams Blok) het monument van de gebroeders Van Raemdonck en de Vlaamse symbolen in het algemeen misbruikt voor zijn partijpolitieke standpunten en doeleinden, strijdig met de doelstellingen en opdrachtsverklaring van het IJzerbedevaartcomité''.

Het comité voegt eraan toe dat ,,het pijnlijk is, vast te stellen dat dit daarenboven gebeurt bij een monument, dat symbool staat voor broederlijkheid, solidariteit onder en respect voor de volkeren. De gebroeders Van Raemdonck liggen samen met de Waalse korporaal Amé Fiévez begraven in de crypte van de IJzertoren. ''

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig