NIEUWPOORT -- Agalev gaat een federaal schaduwkabinet installeren. Dat kondigde politiek secretaris Dirk Holemans zondag aan op het zomerweekeinde van zijn partij.

De ex-ministers en parlementsleden van Agalev kunnen een rol spelen in het schaduwkabinet.

Eén van de opdrachten van het schaduwkabinet is ervoor te zorgen dat er in België een referendum over de Europese grondwet komt. Holemans stipte aan dat Karel De Gucht (VLD) en Anne Van Lancker (SP.A) een petitie over zo'n referendum hebben ondertekend.

Volgens Holemans is de campagne met het oog op de verkiezingen van volgend jaar nu al begonnen voor zijn partij. Omdat er volgens de politiek secretaris niet alleen goed naar de Agalev-leden, maar ook naar de kiezers en de samenleving moet worden geluisterd, gaat de partij in het najaar de boer op rond drie ,,brandende'' kwesties.

Het gaat om milieu en gezondheid, werkgelegenheid (duurzame jobs) en de plaats waar mensen wonen onder het motto ,,een duurzaam platteland, een warme stad''.

Ook Holemans kwam terug op de Vlaamse begrotingsperikelen en zei dat er niet mag gesnoeid worden in solidariteit. Voorts stelde hij vast dat de federale regering op verschillende terreinen (stabiliteitspact, NMBS, Kyoto) bijdragen van de gewesten vraagt. Maar Vlaanderen is geen melkkoe, aldus Holemans. Nu Agalev federaal in de oppositie zit, wordt ze de behoeder van het Vlaams beleid. Ik vertrouw erop dat de Vlaamse regering haar werk autonoom kan voortzetten, aldus de groene partijleider.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig