LONDEN/FRANKFURT - Leni Riefenstahl beklaagt er zich over dat ze nooit de moed heeft gehad om nazi-Duitsland te verlaten om haar heil te zoeken over de grote plas in de Verenigde Staten. De controversiële Duitse, die gold als de officiële cineaste van het Derde Rijk, liet zich die bekentenis donderdag ontvallen, op de viering van haar honderdste verjaardag.

,,Ik heb spijt dat ik nooit de overstap naar Amerika heb gemaakt'', zegt Riefenstahl in een interview met The Times . Ze neemt actrice Marlène Dietrich daarbij als lichtend voorbeeld. ,,Bovenal beklaag ik mezelf dat ik kennis heb gemaakt met Adolf Hitler. Dat is de grootste ramp in mijn leven geweest. Dat zal me tot aan mijn dood blijven achtervolgen.''

Nog donderdag raakte bekend dat het parket van Frankfurt een onderzoek is gestart tegen de Duitse cineaste naar ,,ontkenning van de Holocaust''. Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie in de Duitse stad komt het onderzoek er nadat een vereniging van Duitse Romazigeuners in Keulen een klacht had ingediend tegen Riefenstahl.

De Duitse had in 1940 een vijftigtal zigeuners uitgekozen in een concentratiekamp in Dachau. Ze had hen nodig voor haar film ,,Tiefland''. Riefenstahl had na de Tweede Wereldoorlog de zigeuners die hadden meegewerkt aan de film teruggezien en hen gezegd dat er ,,niets bij hen gebeurd was''. Volgens de vereniging is dat een regelrechte leugen. Nog volgens de organisatie die de belangen behartigt van de zigeuners, zijn 20 van de 48 figuranten na de opnames teruggekeerd naar Auschwitz, waar het merendeel van hen om het leven kwam.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig