BRUSSEL - Vlaams minister-president Patrick Dewael vraagt Agalev niet uit de Vlaamse regering te stappen. ,,Dit waren federale verkiezingen. Zij die hun verantwoordelijkheid opnamen in de Vlaamse regering, blijven die best ook nu opnemen'', verklaarde hij zondagavond.
Dewael had nog geen zicht op de houding van de groenen in de Vlaamse regering. Hij roept hen echter op niet uit de regering te stappen. Dewael wil hiervoor snel de nodige contacten leggen.

Dat de VLD in Limburg achteruit zou gaan, had Dewael naar eigen zeggen verwacht. ,,We zitten in het hol van de leeuw, maar we behouden gelukkig ons zetelaantal'', aldus Dewael.

Dewael had gezegd dat de VLD versterkt uit de verkiezingen moest komen, eer hij naar de federale regering zou overstappen. Aan die voorwaarde is volgens Dewael voldaan. ,,De meerderheid lijkt comfortabel te zijn. Ik ben dan ook geneigd om in te gaan op de uitnodiging''.

Eerder had CD&V'er Luc Van den Brande gezegd dat een nationale coalitie zonder groenen voor problemen kan zorgen in de Vlaamse regering. Van den Brande voorspelde zelfs een ,,implosie'' binnen de Vlaamse regering.