EINDHOVEN - PSV heeft vandaag officieel protest aangetekend tegen het doorgaan van de uitwedstrijd in de Champions League tegen Nantes (4-1). De Eindhovense club had dinsdagavond voor de wedstrijd aan de dienstdoende UEFA-waarnemer al laten weten dat de ploeg onder protest zou spelen. Dat heeft het bestuur woensdag bij de UEFA schriftelijk bevestigd.

,,De UEFA denkt nu wat wij een dag eerder al dachten'', legde PSV-woordvoerder Salazar uit. ,,Misschien was er dinsdagavond misschien nog wel meer reden om het hele programma uit te stellen. Toen waren de beelden uit Amerika en de emoties heel heftig. De hele wereld verkeerde in een schoktoestand. Een dag later ben je toch al meer met de verwerking bezig door er veel over te praten''.

PSV vragt de Europese voetbalunie in overweging te nemen alle Europese wedstrijden van dinsdag te laten overspelen. ,,Het gaat niet om winnen of verliezen, maar om zuivere besluitvorming'', aldus Salazar. ,,Het is ook een kwestie van hoe je ermee omgaat. Nederlanders voelen zich heel erg betrokken bij de wereld. Fransen daaregentegen zijn heel chauvinistisch. Er werd dinsdag in ons hotel ook nauwelijks door de Fransen naar de tv-beelden uit Amerika gekeken. Er werd wel volop gedanst''.

Op verzoek van PSV vond dinsdag in Nantes spoedberaad plaats tussen voorzitter Harry van Raaij, diens Franse collega en de UEFA-waarnemer. Tijdens die bijeenkomst gaf de Eindhovense voorzitter uitdrukkelijk te kennen dat PSV niet wenste te spelen, gezien de gebeurtenissen in Amerika en de impact van de ramp.

,,Van niemand kan en mag worden verwacht dat onder deze omstandigheden aan voetbal wordt gedacht of deelgenomen'', liet Van Raaij weten bij dat onderhoud. ,,Wij mogen het spelers niet aandoen om onder dergelijke emotionele druk te spelen''.

UEFA-waarnemer Carrell liet bij die bijeenkomst weten dat de UEFA zonder verdere toelichting het besluit al had genomen alle wedstrijden van de dinsdagronde van de Champions League en de UEFA-beker te laten doorgaan. Volgens de UEFA-waarnemer gold dat ook voor de wedstrijden van woensdag en donderdag.

,,Daarop heeft voorzitter Van Raaij duidelijk gemaakt aan de UEFA-waarnemer dat PSV slechts onder protest de wedstrijd zou gaan spelen'', aldus een persverklaring van de Nederlandse landskampioen. ,,Volgens Van Raaij waren de sportieve voorwaarden niet aanwezig om een wedstrijd op dit niveau met deze internationale ramp te spelen. Het besluit van de UEFA om alsnog alle wedstrijden deze week te schrappen, komt te laat. Het bevestigt wel dat overwegingen van PSV dinsdag juist waren''.