In Azië maakte de Japanse beurs een goede beurt. De koersen stegen tot het hoogste punt van het jaar in een reactie op een toespraak van de nieuwe premier Junichiro Koizumi. Hij kondigde aan dat de staat alleen nog geld gaat lenen om oude schulden af te betalen, en dat er in het algemeen minder overheidsinterventie komt in de economie -- ook al kan dat op korte termijn tot een recessie en werkloosheid leiden.

Vooral de grote, bekende aandelen gingen omhoog. Het gsm-bedrijf DoCoMo sprong 7,4 procent hoger naar 2,89 miljoen Sony werd 1,4 procent duurder tot 9.930 yen. Nomura Securities deed er 1,8 procent bij tot 2.865 yen.

Ook Hongkong en Korea zaten in de lift, met respectievelijk 1,6 en 1,9 procent winst. Berichten over nakende fusies stuwden in Seoul vooral de aandelen van grote effectenhuizen omhoog.

Europa was toe aan een herstelbeweging, met de hulp van koopjesjagers en in de hoop dat de economische groei later dit jaar zal hernemen. De Dow Jones Europe Stoxx 50 index steeg met 0,7 procent en noteert nu tegen een gemiddelde koers-winstverhouding (k/w) van 19. Op de piek van vorig jaar was dat een verhouding van 40.

Alcatel werd 2,5 procent duurder tot 38,01 euro, goed voor een k/w van 25 tegenover 139 afgelopen september. Concurrent Philips werd 3,4 procent duurder tot 35,95 euro. Ericsson steeg met 1,5 procent tot 66,5 Zweedse kroon. Ook heel wat bedrijven die later deze week resultaten bekendmaken, boekten winst. Bekende voorbeelden waren Eni, Versatel Telecom, Qiagen en Terra Networks.

Qua verhandelde volumes was het wel een kalme dag als gevolg van een banksluitingsdag in Londen. In Duitsland en Frankrijk vielen de volumes in de steraandelen terug tot 60 % van het gemiddelde.

De Zwitserse farmareus Novartis koopt 20 % van concurrent Roche. Dat nieuws werd beloond met een koersstijging voor Roche van 3,4 procent tot 137 Zwitserse frank, en van 2,1 procent voor Novartis, tot 68,4 euro. Volgens analisten kan de transactie later tot een fusie leiden.

De Duitse nutsgroep E.ON liet 1,9 procent liggen tot 55,34 euro. De Duitse verzekeraar Allianz en de deelstaat Beieren willen hun belang in de groep verminderen tot minder dan 5 %. In de oliesector was er rond de 2 procent winst voor het Italiaanse Eni en voor Royal Dutch.

De Bel-20 sloot met een bescheiden winst van 0,59 procent. De handel verliep erg rustig als gevolg van de Bank Holiday in Londen en de matte opening in Wall Street. Dexia was de sterkhouder met een winst van 1,48 procent tot 178,3 euro. Agfa-Gevaert stond aan het andere eind met een verlies van 3,94 procent tot 17,8 euro. Het aandeel lijdt nog altijd onder de verkapte winstwaarschuwing van twee weken geleden.

Op Nasdaq Europe zakte CS2 met 10 procent naar een dieptepunt van 45 cent. Keyware deed er 53 cent of 28 procent bij tot 2,45 dollar, dankzij een contract met de Belgische voetbalbond.

De Amerikaanse markten wisten vanochtend niet goed richting te kiezen. Tegen de middag stond er echter verlies op de koersborden als gevolg van de zorgen over de sputterende economie. De Nasdaq Composite noteerde zo'n half procent lager op 2.180 punten, na een aanvankelijke winst van 1 procent. De Dow Jones verloor 0,4 procent tot een goede 10.900 punten. JP Morgan Chase verloor 1,5 dollar tot 49 dollar, en ook de andere financiële waarden boekten verlies. Een wissel aan de top van Lucent Technologies duwde het aandeel van de telecomgroep 84 cent lager naar 10,3 dollar.