Na de overvloedige regen van vandaag zal een mobiel wigje voor een vrij rustige dag zorgen met slechts een kleine kans op een lokaal buitje. Er wordt wel koudere lucht aangevoerd, met kans op nachtvorst in de Ardennen.

Morgen komen er geregeld opklaringen voor in het westen en het centrum van het land. In het oosten zijn er soms zwaarbewolkte perioden en vooral in het zuidoosten bestaat er kans op een buitje of een spatje regen. Een enkel lokaal buitje is echter ook elders niet uitgesloten, maar de nadruk ligt op het droge weer.

De maxima liggen rond 4 of 5 graden in de Hoge Venen en tussen 7 en 9 graden elders. De wind waait matig, windkracht 3 tot 4, uit het zuidwesten; af en toe kan er een windstoot voorkomen van 60 km/u.

Morgennacht volgen er breder wordende opklaringen. Aan zee is het niet uitgesloten dat er een lokaal buitje, dat boven het warmere Noordzeewater ontstaat, tot de kuststreek kan doordringen. Het wordt ook nevelig en vooral in het centrum en het oosten kunnen er plaatselijk mistbanken ontstaan. In de opklaringen koelt het flink af.

Het kwik zakt tot 0 of 1 graden in de Ardennen en tot waarden tussen 2 en 4 graden elders. Er kan in het binnenland wat lichte grondvorst voorkomen, waarbij een lokale gladde plek op bruggen en viaducten niet uitgesloten is. De zuidwestenwind waait zwak tot matig, windkracht 2 tot 4.

Vooruitzichten:

De bovenlucht wordt de volgende dagen stelselmatig kouder, waardoor na het weekend de kans op enkele winterse buien stelselmatig toeneemt.

Zondag kan het enige tijd duren alvorens nevel en lokale mistbanken opgeruimd worden. Nadien wordt het wisselend bewolkt. In het zuidoosten is de bewolking dominant, met kans op een spatje regen. In de Hoge Venen is een weinig natte sneeuw niet uitgesloten. De maxima liggen tussen 3 en 7 graden.

Maandag wordt het gevoelig kouder met maxima tussen 1 en 6 graden. Daarbij wisselen bewolkte perioden af met opklaringen en kunnen er vooral in het oosten enkele winterse buien tot stand komen. In de Ardennen zijn dit sneeuwbuien.

Dinsdag, na een koude nacht met kans op lichte vorst, tracht een storing vanuit het noordwesten tot over onze streken door te dringen. De kans op regen, voorafgegaan door winterse neerslag, neemt toe, maar het is nog niet duidelijk wanneer de storing ons land zal bereiken.

  • http://www.meteoservices.be