BRUSSEL -- Kamervoorzitter Herman De Croo heeft vandaag verklaard dat de strijd tegen de corruptie één van de prioriteiten van de nieuwe autoriteiten in Congo moet zijn. Hij zei dat tijdens de evaluatie van zijn bezoek van vorige week aan de Democratische Republiek Congo, waar hij België vertegenwoordigde op de installatie van de Kamer en de Senaat.
De Croo sprak in Congo met meer dan 250 mensen, waaronder president Joseph Kabila en zijn vier vice-presidenten, mensen uit allerlei organisaties en NGO's en een aantal economische partners.

,,De versterkte samenwerking tussen België en Congo moet het begin zijn van een terugkeer naar voorspoed voor Congo. Maar de Congolezen moeten goed begrijpen dat dit hun laatste kans is. Als ze die niet grijpen, wordt het moeilijk om de publieke opinie te overtuigen dat het nodig is om het land financieel te steunen'', aldus Decroo.

De kamervoorzitter was voorzichtig optimistisch over zijn bezoek. Hij vindt het al een 'mirakel' dat men nu een parlement van 500 volksvertegenwoordigers en 120 senatoren op poten heeft kunnen zetten waarin mensen naast elkaar zitten die tot voor enkele weken nog tegen elkaar vochten. De Croo kijkt ook vol verwachting uit naar de eerste echte democratische verkiezingen in het land sinds zijn onafhankelijkheid in 1960. Die verkiezingen zullen binnen twee jaar plaatsvinden.

,,Ik denk dat niemand verantwoordelijk wil zijn voor de mislukking van het proces dat het land terug op de weg van vrede en welvaart moet zetten'', zei De Croo nog. ,,Het is mij eender of een student slaagt voor een examen dankzij zijn enthousiasme of dat hij slaagt omdat hij gedwongen is om te slagen. Het voornaamste is dat hij slaagt, en dit is vandaag ook het geval in Congo'', voegde hij eraan toe.

Ten slotte hamerde hij erop dat in Congo nog een lange weg af te leggen is, zowel op structureel als op humanitair vlak. ,,De weg is nog lang, maar we zullen er geraken'', besloot hij.