TEHERAN -- De Iraanse president Ali Mohammed Khatami eist excuses van Groot-Brittannië voor de arrestatie van de voormalige Iraanse ambassadeur in Londen, Hade Soleimanpour. De oud-diplomaat werd afgelopen donderdag in Groot-Brittannië opgepakt op grond van een Argentijns arrestatieverzoek.
De Britse regering moet Soleimanpour op korte termijn vrijlaten en haar excuses aanbieden, zei Khatami zondag. Een dag eerder schortte Iran de economische en culturele betrekkingen met Argentinië op. De Argentijnse justitie verdenkt Soleimanpour van betrokkenheid bij een aanslag negen jaar geleden op een joods cultureel centrum in Buenos Aires. Iran ontkent iedere betrokkenheid bij de aanslag.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken riep zaterdag de Argentijnse zaakgelastigde in Teheran, Ernesto Alvarez, op het matje om hem op de hoogte te stellen van het opschorten van de betrekkingen. De Britse diplomaat Matthew Gould kreeg op hetzelfde ministerie een protestbrief van de Iraanse regering overhandigd.

Bij de aanslag op het joodse centrum kwamen 85 mensen om het leven en raakten er 200 gewond. Soleimanpour is aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan moord.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig