LONDEN -- De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair, die onder meer vanuit Charleroi goedkope vluchten aanbiedt, heeft bij vliegtuigbouwer Boeing een order geplaatst voor honderd toestellen van het type 737-800 en een optie genomen op nog eens vijftig stuks. De order is -inclusief de optie- 9,1 miljard dollar (10,4 miljard euro) waard. Dat hebben beide bedrijven vandaag bekendgemaakt.

Deze prijs is de catalogusprijs. Of Ryanair die ook effectief betaalt, is onwaarschijnlijk. Gezien de omvang van de order en de wens van Boeing om in deze voor de luchtvaart lastige periode vliegtuigen te blijven verkopen, zal er zeker een forse korting zijn verleend.

Michael O'Leary, topman van de Ierse luchtvaartmaatschappij, verklaarde vandaag dat er zes maanden over de order is onderhandeld. De keus kon worden gemaakt toen Boeing ,,met een uiterst concurrentieel aanbod'' aankwam.

Vloot verviervoudigd

Ryanair verviervoudigt met de bestelling haar vloot. Tegen 2010 wil Ryanair 40 miljoen passagiers per jaar bedienen. Nu is dat om en bij de 10 miljoen. De uitbreiding van de vloot creëert de komende jaren ook 3.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Meer bepaald gaat het om 800 piloten, 2.000 cabinepersoneelsleden en 400 technici.

Ryanair krijgt de eerste toestellen al dit jaar. Boeing levert de laatste in 2010. De motoren komen van CFMI, een gezamenlijke onderneming van het Amerikaanse General Electric en het Franse Snecma. Voor de motoren telt Ryanair 1 miljard dollar neer.

Lagere tarieven

O'Leary hoopt dat met de aanschaf nog lagere tarieven kunnen aangeboden worden. Het zijn de 'prijsbrekers' als Ryanair en Easyjet die wel varen na de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. Om passagiers te blijven trekken, verlaagden ze hun prijzen. Voor Ryanair betekende dat de eerste zes maanden van het lopende boekjaar een stijging van het aantal passagiers met 37 procent tot 5,3 miljoen.

Ryanair zal de komende weken zes nieuwe Europese bestemmingen bekendmaken.

Voor Boeing is de order, de grootste die het voor de 737-800 heeft binnengekregen tot nu toe, zeer welkom. De terreuraanslagen in de VS hebben veel maatschappijen ertoe gebracht orders te annuleren. Mogelijk krijgt het Amerikaanse vliegtuigbouwconcern binnenkort nog een fikse order van een goedkope luchtvaartmaatschappij. Easyjet is in onderhandeling, ook met Boeings concurrent Airbus, over de aankoop van 75 vliegtuigen. Deze maatschappij vliegt tot nu toe uitsluitend met Boeings.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in