BERLIJN -- Aan de strijd om de Gouden Beren van het 52ste Internationale Filmfestival van Berlijn (6 tot 17 februari) nemen in totaal 23 speelfilms deel. Achttien ervan zijn wereldpremières. Opvallend is de sterke aanwezigheid van Frankrijk en Duitsland, die elk vier films in wedstrijd hebben. Daarop volgt de VS met drie films.

Andere producties komen onder meer uit Japan, Australië, Griekenland, Spanje, Groot-Brittannië, Hongarije en Denemarken. Er zijn drie regiedebuten en ook de nieuwste films van de veteranen Robert Altman, Bertrand Tavernier en Otar Iosseliani.

De met ,,Lola rennt'' bekendgeworden Duitse filmer Tom Tywker opent het festival met zijn mysterieuze liefdesgeschiedenis ,,Heaven'' met Cate Blanchett in de hoofdrol. De film is gebaseerd op een script van wijlen Krzysztof Kieslowski.

,,Titanic''-vedette Kate Winslet is te zien in de op ware feiten gebaseerde prent ,,Iris'' van Richard Eyre (Groot-Brittannië), waarin het lot van de aan Alzheimerziekte lijdende schrijfster Iris Murdoch geschilderd wordt. In ,,8 Femmes'' van de Franse regisseur François Ozon lopen de sterren elkaar voor de voeten: Cathérine Deneuve, Isabelle Huppert, Emmanuelle Béart en Fanny Ardent. Van Lasse Hallström is ,,The Shipping News'' opgenomen, de verfilming van het boek van Annie Proulx met Kevin Spacey en Judi Dench.

Golden Globe-winnaar ,,A Beautiful Mind'' van Ron Howard (VS) met Russell Crowe als een wiskunde-genie, loopt buiten wedstrijd. Hetzelfde is het geval voor ,,Happy Times'' van de Chinese regisseur Zhang Yimou en voor ,,Amadeus -- director's cut'' van Milos Forman (VS). Afsluiter van het festival is een gerestaureerde kopie van de Charlie Chaplin-filmklassieker ,,The Great Dictator''.

In de 57 films omvattende nevensectie 'Forum van de nieuwe film' zit ook een Belgisch werk: het 210 minuten lange ,,Histoire de ma vie racontée par mes photographies'' van Boris Lehman.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig