GENT -- De Amerikaanse filmproducent Richard D. Zanuck en zijn echtgenote Lili hebben laten weten dat zij niet naar het Filmfestival van Gent (8 tot 18 oktober) komen ,,wegens de tragische wereldgebeurtenissen en de onzekerheid voor de onmiddellijke toekomst''. De Zanucks zouden op 9 oktober op het festival worden onderscheiden met een Joseph Plateau-prijs voor hun filmcarrière.

Festivalbaas Jacques Dubrulle zegt dat hij het afzeggen betreurt, maar begrip heeft voor de beslissing. De filmretrospectieve rond de Zanucks gaat gewoon door en wordt nog aangevuld met een vertoning van de originele ,,Planet of the Apes'' uit 1968, een Zanuck-productie geregisseerd door Franklin Schaffner met onder meer Charlton Heston.

Als gevolg van de aanslagen in de VS hebben eerder al actrice Jill Clayburgh (die speelt in de film ,,Falling'' van de Vlaamse cineast Hans Herbots), acteur Matthew McConaughey en het hoofd van Fox-Music, Robert Craft, hun komst naar Gent afgezegd.

Volgens woordvoerder Christian De Schutter zijn alle moeilijkheden met filmkopieën die uit de Verenigde Staten moesten komen, opgelost, onder meer door het opvragen van kopieën in andere landen.