BRUSSE -- Eurocontrol, de Europese organisatie voor de veiligheid van de luchtvaart, maakte vandaag bekend dat het vliegtuigen toelaat om dichter bij elkaar te vliegen. Zo komt er meer plaats in het luchtruim.

Het programma verhoogt de capaciteit in het luchtruim van 41 staten door zes bijkomende vliegniveaus te introduceren van 29.000 tot en met 41.000 voet (10 tot 13 km); dat brengt het totaal op dertien vliegniveaus.

Dat wordt mogelijk gemaakt door de verticale separatieminima tussen vliegtuigen die op die hoogtes vliegen te verminderen van 2000 (600 meter) naar 1000 voet (300 meter), in overeenstemming met de geldende standaard separatieafstand onder de 29.000 voet.

Doordat een kleiner aantal vliegtuigen een bepaald vliegniveau moet delen, neemt de veiligheid toe en doordat meer vliegtuigen op hun voorkeursniveaus en -routes kunnen vliegen, zullen de vertragingen en het brandstofverbruik afnemen en zal ondertussen de capaciteit verhogen, zo zegt Eurocontrol.

Na een overgangsfase zal het systeem vanaf september volledig worden toegepast, waardoor in het luchtruim 20 procent meer capaciteit ontstaat. Eurocontrol heeft zelf 30 lidstaten, maar bij het nieuwe programma hebben zich in totaal 41 staten van Finland tot Tunesië en van Marokko tot Wit-Rusland aangesloten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in