BRUSSEL -- Minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet gaat een Koninklijk Besluit wijzigen waardoor bedrijven hun werknemers wettelijk kunnen vaccineren. Ze kondigt dat aan omdat de Apothekersbond (APB) een klacht had ingediend bij de Farmaceutische Inspectie waardoor werkgevers hun personeel niet langer kunnen vaccineren tegen griep of andere aandoeningen.
Het vaccineren op zich is niet onwettelijk, zegt Aelvoet. ,,Maar op dit ogenblik moet een patiënt zijn geneesmiddel zelf afhalen en kan volgens een KB een grote hoeveelheid geneesmiddelen slechts aan bepaalde klanten geleverd worden, bijvoorbeeld aan rust-en verzorgingstehuizen, strafinrichtingen, psychiatrische verzorgingstehuizen en dergelijke, niet aan om het even welk bedrijf''. Aelvoet wil nu dat KB, nog voor de volgende vaccinatiecampagne in de herfst, aanpassen.

,,Het vaccineren tegen griep van gezonde volwassenen kan het absenteïsme tijdens epidemieën met 43 procent verminderen'', aldus de minister. ,,Ondernemingen en instellingen moeten dus aangemoedigd worden om vaccinatie tegen griep te organiseren voor hun personeel. Zeker wanneer het gaat om sectoren waar absenteïsme door ziekte zeer nadelig kan zijn (onderwijs, sociale diensten..)''.

Volgens Dirk Broeckx, secretaris-generaal van de APB, die de klacht indiende, worden meerdere wettelijke principes met de voeten getreden wanneer bedrijven hun werknemers inenten. ,,Niet alleen moet een patiënt zelf of een daartoe aangeduid persoon zijn geneesmiddelen afhalen, een patiënt moet ook vrij zijn zorgverstrekker kunnen kiezen, wat bij vaccinaties in het bedrijf niet het geval is'', zo zegt hij. Volgens hem is er ook geen controle op de manier waarop bedrijven met de vaccins omgaan. ,,Het is bijvoorbeeld zo dat vaccins zeer koel bewaard moeten worden, wij vragen ons af of die richtlijn wel altijd gerespecteerd wordt'', aldus nog Broeckx.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig