De beursdag ging vrij rustig van start in Azië. De grootste schommelingen werden opgetekend in Korea, waar de Kospi-index 3,2 procent verloor na de monsterwinst van 6 procent op vrijdag. De Koreaanse banksector wordt momenteel doorgelicht door de regering, die zal beslissen welke banken de deuren moeten sluiten. Die hervormingen zorgen bij beleggers voor veel nervositeit.

In Japan sloot de telecomgigant NTT 3,1 procent lager op 979.000 yen. De beleggers vrezen dat er weinig appetijt zal zijn voor het pakket van bijna 600 miljard frank NTT-aandelen dat de regering gaat verkopen. De Taiwanese beurs boekte wel een mooie winst dankzij het herstel van de chipaandelen.

In Europa werd het nieuws overheerst door de magere opbrengst die de Italiaanse regering overhield aan de veiling van haar UMTS-licenties. Een meevaller voor de bedrijven die een licentie in de wacht sleepten, en voor de telecomsector in het algemeen, die zo'n 2 procent vooruitging.

France Telecom (+5 %), Deutsche Telekom (+5,6 %) en Vodafone (+1,8 %) profiteerden, net als het Italiaanse Tiscali (+9,7 %) en het Finse Sonera (+13 %). De Zweedse gsm-maker Ericsson moest echter opnieuw 5,5 procent omlaag nadat het ratingagentschap S&P had aangekondigd dat de kredietrating wellicht verlaagd zal worden.

Later deze week maken enkele autofabrikanten resultaten bekend. Veel analisten vrezen dat die zullen teleurstellen als gevolg van een verzwakkende economische groei in de VS en Europa. Er wordt vooral uitgekeken naar de cijfers van DaimlerChrysler, dat last heeft met zijn Amerikaanse poot. Het aandeel zakte met 2 procent tot 53,75 euro.

De mindere economische vooruitzichten doen sommige beleggers vluchten in defensieve waarden. Zo ging de farmagroep SmithKline Beecham 3,3 procent vooruit naar 899 pence. Fusiepartner Glaxo Wellcome steeg met 2,1 procent tot 1.980 pence.

In eigen land ging de aandacht vooral naar Real Software en Spector. Eerstgenoemde verloor 7 procent tot 23,82 euro omdat gevreesd wordt dat het aandeel uit de Bel-20 zal worden gewipt. Spector verloor 5 procent tot 21,71 euro als gevolg van slechte resultaten en het ontslag van topman Johan Mussche.

Andere Belgische winnaars waren Omega Pharma (+5,92 %), dat na beurstijd een overname bekendmaakte, Arinso (+5,15 %) en Telindus (+3,75 %). Resilux moest liefst 10,56 % laten liggen tot 72 euro. Ubizen ging 6,25 % omlaag naar 24 euro en Glaverbel zakte met 5,16 % tot 78,15 euro.

De Amerikaanse beurs kreeg een impuls met de overname van Honeywell door General Electric, die allebei deel uitmaken van de Dow Jones. De index stond een uur na de middag 0,9 procent hoger op ruim 10.300 punten. Ook farmagroep Merck & Co droeg haar steentje bij dankzij een goed rapport van Salomon Smith Barney. Op Nasdaq was er minder nieuws. De beurs verloor zo'n half procent. Network Appliance zakte bijna 10 procent na een downgrade door Roberston Stephens.

Vandaag is het voor de deelnemers aan het beursspel onder meer uitkijken naar de reactie van Ariane II op een Franse overname. Op de Nederlandse beurs komt chemiegroep Akzo Nobel met resultaten. Analisten verwachten 0,83 euro winst per aandeel. Op Easdaq maakt de netwerkbeveiligingsgroep Activcard resultaten bekend.