BONN/SCHWERIN -- De Duitse regering wil voortaan alle runderen verplicht uit voorzorg laten ruimen op boerderijen waar de dollekoeienziekte BSE is vastgesteld. Het departement van Landbouw heeft daartoe een wettelijke regeling in voorbereiding. Vele honderden boeren hebben vandaag tegen de aangekondigde wetgeving betoogd.
De maatregel is vooral gericht tegen het bestuur van de zuidelijke deelstaat Beieren. Dat liet bij gebrek aan een wettelijke bepaling en na protesten van veehouders niet alle runderen doden op een getroffen boerderij.

De dollekoeienziekte heeft in Duitsland nu ook de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern bereikt. De aandoening is ontdekt bij een koe uit Ternow, zo maakte het ministerie van Landbouw in de deelstaat bekend. Het is het eerste BSE-geval in de vroegere DDR.

In totaal is in Duitsland nu bij twaalf koeien de ziekte vastgesteld. Afgelopen week zijn de Duitse ministers van Volksgezondheid en Landbouw afgetreden wegens de BSE-crisis.

De protesten tegen de slacht en vernietiging van alle runderen op een 'BSE-bedrijf' hadden onder meer plaats in Beieren, Frankfurt en Celle in Noord-Duitsland. In de laatste plaats kwamen circa 1300 veehouders bijeen om te protesteren tegen de ,,zinloze moord'' op gezonde koeien.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig