SINT-GENESIUS-RODE - De Egyptenaar Ahmed Hossam is verkozen tot voetbalrevelatie van het seizoen. De 18-jarige aanvaller van AA Gent kreeg 95 punten van een jury van sportjournalisten. Dat is beduidend meer dan de Bruggelingen Timmy Simons (67 punten) en Peter Van der Heyden (28), beiden 24 jaar oud.

De 19-jarige Nigeriaan Ibrahim Tankary, spits bij Lommel, werd verkozen tot revelatie in tweede divisie. Met 96 punten won hij de trofee met nog groter verschil dan Hossam. De 21-jarige Dieter Dever (Roeselare-48 ptn) en de 27-jarige Tsjech Richard Culek (Lommel-27) werden respectievelijk tweede en derde.

De prijs is een initiatief van Panini-België. Hossam krijgt 100.000 frank voor zijn uitverkiezing. Tankary moet het met de helft stellen. Op de erelijst volgen Hossam en Tankary Daniël Van Buyten (Standard) en Vincent Lachambre (RWDM) op.

Hassam is de eerste speler van AA Gent die de prijs in de wacht sleept. Waarschijnlijk zullen de kunsten van Hossam niet lang meer op het terrein van Gent te bewonderen zijn. Hossam is grof wild op de transfermarkt en Anderlecht maakte een prioriteit van de aanwerving van de Egyptenaar.

Morgen kan Hossam al een tweede prijs krijgen. Dan wordt in een Brussels hotel de ebbenhouten schoen bekend gemaakt. De andere kanshebbers op die prijs voor de beste Afrikaanse voetballer in de Belgische competitie zijn Beli Moumouni Dagano (BFa/GBA), Nzelo Lembi (Club Brugge), Adekamni Olufade (Tog/Lokeren) en Ode Thompson (Nig/Harelbeke).