GLASGOW - Bert Konterman denkt te weten waarom Frank de Boer en Edgar Davids positief zijn bevonden op het gebruik van dope. ,,De Nederlandse boeren spuiten hun koeien in met nandrolon'', zei de international op de site van zijn club Glasgow Rangers.

Volgens de verdediger, zelf afkomstig van het platteland, doen de boeren dit om het vlees sneller te laten groeien. ,,En dus om meer geld te verdienen. Na afloop van een interland hebben de spelers waarschijnlijk gezamenlijk gegeten en daarbij op die manier een hoeveelheid nadrolon binnen gekregen.''

,,Dit is zeer waarschijnlijk de oorzaak van het probleem'', vervolgt Konterman. Zelf maakt hij zich geen zorgen. ,,In Schotland is voldoende ruimte en frisse lucht om de koeien op een natuurlijke manier geschikt te maken voor consumptie. Hier kunnen we met een gerust hart een biefstuk eten.''

Zelf is Konterman voor het laatst in september 2000 gecontroleerd, na een Champions Leagueduel met Sturm Graz. ,,Natuurlijk heb ik gedurende mijn verblijf bij Oranje ook met de rest meegegeten. Kennelijk heb ik geen met nandrolon bewerkt vlees gehad. Gewoon mazzel.''

Van officiële zijde heeft Konterman nog weinig steun voor zijn veronderstellingen gekregen. Vooralsnog wordt de oorzaak vooral gelegd bij 'besmette' voedingssupplementen. Deskundigen pleiten er zelfs voor nandrolon tot nader orde van de dopinglijst te halen, totdat duidelijk is hoe de stof daadwerkelijk in het lichaam van een sporter terecht kan komen.

In Engeland verklaarde Sander Westerveld op dezelfde avond (15 maart) als Frank de Boer op doping te zijn getest. Het resultaat was negatief verklaarde de doelman van Liverpool, eveneens international bij de wedstrijd van Oranje tegen Turkije, eind februari.

Westerveld had waarschijnlijk niets verkeerds gegeten in zijn vaderland. De doelman verklaarde nadrukkelijk geen moment te twijfelen aan de oprechtheid van De Boer en Davids. ,,Ik wil voor alle duidelijkheid zeggen dat ik voor 100 procent in hun onschuld geloof.''

Konterman vindt waakzaamheid op z'n plaats. ,,Misschien moet de kok van het Nederlands elftal voortaan eerst de geschiedenis van het vlees dat hij serveert nagaan. Nu kan elke atleet in ons land overkomen wat er bij Davids en De Boer is gebeurd. Dat is natuurlijk zorgwekkend.''