BRUSSEL - Nadat het paar plechtig heeft beloofd ,,elkaar als individu te zullen respecteren'', geven ze elkaar hun trouwring terug. Dan volgt een receptie met vrienden waarop wordt nagepraat over de hoogtes en laagtes in het voorbije huwelijk. Zogenaamde ,,scheidingsceremonies'' worden in de Verenigde Staten steeds populairder.
,,We wilden onze relatie met een positieve noot eindigen'', zo verklaarden Laura Kay en Anthony Scott vandaag in de Wall Street Journal. Uit vrees dat de kinderen het slachtoffer zouden worden van eindeloze ruzies besloten ze plechtig te beloven elkaar te zullen blijven respecteren.

In een land waar 40 procent van de huwelijken op de klippen loopt, zijn scheidingsrituelen een teken dat men zich neerlegt bij de realiteit, zo vinden huwelijksconsulenten. Bovendien zouden bij veel scheidingen de ergste wonden pas nadien worden geslagen, bijvoorbeeld in de strijd om het hoederecht over de kinderen.

Steeds meer protestantse en joodse godsdienstige strekkingen in de VS bieden een soort scheidingsritueel aan. Naast het uitspreken van geloftes van wederzijds respect en het teruggeven van de ringen, wordt doorgaans in een videomontage teruggeblikt op het huwelijk. Een stukje Pachelbel of een herneming van het favoriete nummer van het ex-paar behoren ook tot de mogelijkheden.