West-Europa wordt vrijwel volledig ingepalmd door een omvangrijk lagedrukgebied met verschillende centra. Vandaag krijgen we te maken met een dergelijke kleine kern, die samen met een storing vrijwel de hele dag voor veel bewolking en perioden met regen zorgt. Wie gehoopt had het eerste weekeinde van mei onder zomerse omstandigheden te kunnen doorbrengen in eigen land, kan meteen deze plannen opbergen. Het weekeinde kondigt zich allerminst zomers aan.

Morgen regent het al van 's ochtends in de oostelijke helft van het land. In het westen van het land is het eerst nog eventjes droog en vooral aan de kust kunnen er mogelijk nog enkele opklaringen voorkomen. Dit is echter maar een zeer tijdelijke situatie. De frontale bewolking en de regen trekken in de loop van de dag nog iets verder westwaarts en maken dat ook het westen van het land perioden met regen mag verwachten. Enkel de kuststrook houdt het misschien, mits wat geluk, een groot deel van de dag overwegend droog. Dit natte en koude weer in combinatie met een meestal matige wind uit het noorden, doet vermoeden dat het thermisch ook niet veel kan voorstellen. En inderdaad, het thermometerkwik klimt dan ook niet veel hoger dan 10 graden als landelijk gemiddelde. Morgennacht valt er in eerste instantie, op uitzondering van de kust (waar het meestentijds droog blijft), af en toe nog wat regen. In de loop van de avond trekt de regen stilaan weg naar het noorden en wordt het van het zuiden uit droger, met na middernacht steeds breder wordende opklaringen. In deze opklaringsgebieden kan het dan ook flink gaan afkoelen. In Vlaanderen daalt het kwik naar waarden begrepen tussen 3 en 5 graden, in de Ardennen blijft het kwik net boven het vriespunt steken. De wind houdt zich in de noordelijke hoek en wordt meestal zwak.

Vooruitzichten:

Zondag ziet het er alvast beter uit (veel slechter kan trouwens niet). Bij een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen blijft het, afgezien van een enkele bui, meestal droog. Het kwik klimt naar een iets hoger niveau en bereikt gemiddeld 11 tot 12 graden. Maandag wordt het nog wat beter. De zonnige perioden worden stilaan overheersend en de wolkenvelden worden slechts in de namiddag wat meer dreigend. Een enkele bui blijft evenwel tot de mogelijkheden behoren. Met maxima rond 15 graden benaderen we het normale voor de tijd van het jaar. Dinsdag wordt er met een oostelijke stroming, drogere landlucht aangevoerd. In deze luchtmassa krijgt de zon steeds meer ruimte en kan het kwik klimmen naar een landelijk gemiddelde van 16 of 17 graden. Uiteindelijk opnieuw wat lente !