ROME -- Vertegenwoordigers van Afghaanse oppositiepartijen en een aantal commandanten zijn het vandaag in Rome eens geworden over de oprichting van een ,,Hoge Raad voor de Nationale Eenheid van Afghanistan''. Dat blijkt uit een communiqué afkomstig uit de entourage van ex-koning Mohammad Zaher Shah.
De 120 leden van de raad worden op een vergadering aangeduid, die binnen ,,ongeveer twee weken'' plaatsvindt. De raad moet op zijn beurt een Loya Jirga, een bijeenkomst van traditionele clanhoofden bijeenroepen. Die kiest dan ,,een staatshoofd en een overgangsregering''.

Wanneer het onmogelijk blijkt een Loya Jirga bijeen te roepen, zou de hoge raad zelf de bevoegdheid krijgen om een staatshoofd en overgangsregering aan te duiden, aldus het communiqué.

Taliban

Gisteren heeft ex-koning Shah Amerikaanse congresleden ontmoet. Hij sluit niet uit dat ook de Taliban ,,een rol zouden kunnen spelen in de toekomstige regeringscoalitie''.

Het persagentschap AIP, dat nauw bij de Taliban aanleunt, meldt vandaag dat de Talibanmilities akkoord zouden zijn om in de zuidelijke Afghaanse provincies Paktika, Paktia en Khost de macht te delen met stamhoofden en andere jihad-commandanten. Dat kan erop wijzen dat er barsten komen in de eenzijdige controle van de Taliban over negentig procent van het Afghaanse grondgebied.