BRUSSEL - Ford Motor Company heeft in het derde kwartaal van 2003 een nettoverlies geleden van 25 miljoen dollar, tegenover een verlies van 326 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte de Amerikaanse autoconstructeur vandaag bekend.
De cijfers zijn beïnvloed door de toepassing van nieuwe boekhoudkundige normen, waardoor het nettoresultaat met 264 miljoen dollar werd verminderd.

De goede resultaten van de financiële tak (Ford Credit) en van autoverhuurder Hertz zorgden voor het lager kwartaalverlies. De tweede grootste autobouwer ter wereld blijft in Europa verder geld verliezen.


Europa
Ford Europe behaalde het afgelopen kwartaal een omzet van 4,7 miljard dollar tegenover 4,4 miljard dollar in de vergelijkbare periode vorig jaar. Het verlies voor belastingen liep op tot 452 miljoen dollar, ten aanzien van 246 miljoen dollar in het derde kwartaal vorig jaar.

Het bedrijf wijt die terugloop aan geplande voorraadbeperkingen van dealers, ongunstige nettoprijzen, de product-mix en wisselkoersen en herstructureringskosten (56 miljoen dollar). Herstructureringen, hoofdzakelijk in het vierde kwartaal, zullen hier nogmaals voor 550 tot 600 miljoen dollar op de resultaten drukken, zo stelt Ford.

Voor het hele boekjaar handhaaft Ford het objectief om de auto-afdeling, uitzonderlijke elementen uitgesloten, break-even af te sluiten.