BRUSSEL -- Het federaal voedselagentschap (FAVV) moet in de toekomst sneller alarm slaan bij een pcb-besmetting en tussen een staalname en de analyseresultaten mag niet meer dan vijf dagen liggen. Dat zijn enkele besluiten die de ministerraad heeft getrokken uit het incident van de jongste dagen.
Premier Guy Verhofstadt benadrukte vandaag op de persconferentie na de ministerraad dat het Consum-systeem duidelijk gewerkt heeft, maar dat de reactiesnelheid nog kan verhogen. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met vijf aanpassingen aan Consum.

De ministerraad wil dat het FAVV de procedure herziet voor het melden van een mogelijke besmetting. Nu geldt een vuistregel dat er onder de 5.000 ppb een informatieve procedure geldt. De alarmprocedure wordt pas boven die grens opgestart. Deze grens moet drastisch naar omlaag, zei minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet. Er wordt ook nagegaan of er geen onderscheid gemaakt moet worden tussen voeder voor kippen, varkens en runderen.

De tijd tussen staalnames en analyse mag niet meer dan vijf dagen bedragen. Minister Aelvoet wees erop dat deze periode nu in 90 procent van de gevallen gehaald wordt. Het FAVV dient ook voorstellen te formuleren om de communicatie in crisissituaties te verbeteren. Daarbij moet een evenwicht gezocht worden tussen het snel inlichten van de verbruiker en de vraag van de sector om eerst geïnformeerd te worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in