DEN HAAG -- Voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag zijn vandaag de hoorzittingen ter bepaling van een gepaste straf voor Biljana Plavsic (72) begonnen.
De voormalige presidente van Republika Srpska (RS) had in oktober voor de VN-rechters schuld bekend aan de etnische vervolging van moslims en Kroaten tijdens de oorlog in Bosnië (1992/95). Daarom gaat het tijdens de driedaagse hoorzitting alleen nog om de bepaling van de strafmaat.

Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte benadrukte in haar openingsverklaring hoe belangrijk het is dat voor de eerste keer een belangrijke politieke leider uit de Balkanoorlogen in de jaren 1990 ,,verantwoordelijkheid heeft toegegeven voor verschrikkelijke misdaden'', met ,,duizenden onschuldige slachtoffers''.

,,Niets in de schuldbekentenis kan de ernst van de misdaden wegnemen'', aldus de Zwitserse. Maar dat Plavsic bekent dat de misdaden inderdaad zijn gepleegd, is ,,een belangrijke stap in de richting van verzoening in Bosnië-Herzegovina''. Zo wordt het ,,revisionisme'' doorbroken waarbij de misdaden worden ontkend.

Een van Plavsic' advocaten, Eugene O'Sullivan, wees eveneens op het belang van de schuldbekentenis, waardoor onder meer Nobelprijswinnaar en Auschwitz-overlevende Elie Wiesel bereid is gevonden te komen getuigen over de behoefte van slachtoffers aan gerechtigheid. Ook O'Sullivan benadrukte het belang van de schuldbekentenis voor verzoening in Bosnië. Ook benadrukte de Canadese advocaat de verdiensten van Plavsic na de oorlog.