NEW YORK -- De zoektocht naar resten van slachtoffers van de aanslagen van 11 september op het World Trade Center (WTC) in New York stopt een dezer dagen. De speciale stortplaats voor het puin van de WTC-torens op Staten Island met de naam Fresh Kills gaat dicht. Hier waren dagelijks tot duizend mensen op zoek naar delen van stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen en eventueel bewijsmateriaal.

Dat heeft een woordvoerder van de genie van het Amerikaanse leger vandaag bekendgemaakt. Komende maandag start het afbreken van de technische installaties op de stortplaats. Op 12 juni werd de laatste lading puin van Ground Zero naar Staten Island gebracht.

Op sommige dagen ging van het WTC 7.000 ton puin naar Fresh Kills. Het materiaal werd in kleine stukjes gehakt en op een rolband onderzocht. Naast lichaamsdelen en kledingresten werden talrijke horloges, portemonnees, ringen, foto's en identiteitspapieren gevonden. Ongeveer 1,6 miljoen ton materiaal is doorzocht.

Bij de aanslag op New York vonden volgens de jongste officiële cijfers 2.813 mensen de dood. Van hen konden slechts 1.215 worden geïdentificeerd, veelal met DNA-testen. Op het terrein van de WTC zowel als op Fresh Kills werden in totaal 19.691 lichaamsdelen geborgen.