KORTRIJK -- Frisdrankenproducent Puck uit Heule (Kortrijk) vreest dat het één van de twee producenten is die met MPA vervuilde stroop geleverd kreeg. Het Federaal Voedselagentschap heeft vorige vrijdag en dinsdag stalen genomen uit het jaar 2000, toen Bioland nog leverde aan Puck en de desbetreffende boekhouding tussen beide bedrijven in beslag genomen.

Puck is een producent van frisdranken, fruitsappen en limonades (20 procent van de productie). Toen de kmo in 2000 een nieuwe productielijn opstartte en het sindsdien niet zelf de suiker meer mocht smelten, zocht het een leverancier van suikerstroop. Het kwam via een vertegenwoordiger, waarmee het bedrijf al 25 jaar werkte, terecht bij Bioland.

Lactose

Bioland leverde van in het najaar 2000 tot mei 2001 suikerstroop aan Puck. ,,In het voorjaar van 2001 stelden wij echter een smaakverandering vast in onze limonades'', zegt gedelegeerd bestuurder Filiep Algoet. ,,Wij onderwierpen daarom alle ingrediënten aan een grondige analyse. De suikerstroop van Bioland bleek in beperkte mate lactose te bevatten, wat niet mocht. Het is een weliswaar ongevaarlijk product voor de volksgezondheid (het zit ook in melkproducten), maar hoort niet thuis in limonade.''

Het onderzoek werd gedaan door een erkend labo en later door de Universiteit Gent. Nooit werden die stalen onderzocht op de aanwezigheid van MPA of andere hormonale stoffen. ,,Om die stoffen te vinden moet je gericht zoeken, maar wie denkt nu aan hormonen in suikerstroop ?''

Schade

De aankopen bij Bioland werden stopgezet en duizenden bakken met frisdrank terug uit de handel genomen en vernietigd. Een gerechtsdeskundige, aangesteld in kort geding, schatte de schade op 300.000 euro. Die schade wil Puck via een procedure ten gronde voor de handelsrechtbank van Turnhout terugvorderen, eventueel van de verzekeringsmaatschappij van Bioland.

Het federaal voedselagentschap werd in 2001 niet verwittigd door Puck van de aanwezigheid van lactose. Dat mocht volgens Filiep Algoet ook niet, aangezien de zaak leidde tot een gerechtelijk onderzoek. Hij meent wel dat het de taak is van het gerecht om het agentschap op de hoogte te brengen. Het agentschap wil intussen nog geen uitsluitsel geven aan de bedrijfsleider over de resultaten van de staalnames.

Puck voelt zich opgelicht door Bioland en zegt het slachtoffer te zijn van een afvalmaffia. Bij Puck werken 25 personen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in