BRUSSEL -- Het personeel van de openbare vervoersmaatschappijen MIVB (Brussel), De Lijn (Vlaanderen) en TEC (Wallonië) zal vrijdag om 12 uur gedurende vijf minuten het werk neerleggen om zijn solidariteit te betuigen met de werknemers van Sabena. Dat hebben de drie grote vakbonden vandaag in een gemeenschappelijke mededeling aangekondigd.

Deze ,,eerste'' solidariteitsactie ,,wil de aandacht van de publieke opinie vestigen op het belang van een goed beheer van de openbare en gesubsidieerde ondernemingen'', aldus het gemeenschappelijk vakbondsfront.

De christelijke, socialistische en liberale overheidsbonden CCOD, ACOD en ACLVB willen dat de regering voldoende geld uittrekt om de werknemers van Sabena die uit de boot zullen vallen ,,door het slechte beheer'' van de luchtvaartmaatschappij, ,,een aanvaardbare uitkering te garanderen''.

Goed beheer van overheidsbedrijven kan volgens de bonden enkel ,,in samenspraak met de werknemers''. Ze stellen dat ook de gebruikers daarbij belang hebben en dat werknemers en gebruikers bijgevolg ,,samen de onderneming moeten verdedigen''.