BRUSSEL -- De Nieuw-Vlaamse Alliantie wil dat Sabena een onafhankelijke luchtvaartmaatschappij wordt met een Vlaamse thuisbasis in Zaventem. Daarnaast pleit de partij voor de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie. ,,Opdat eindelijk de volledige waarheid over de politieke verantwoordelijkheid en koninklijke bemoeienissen in het Sabena-dossier aan het licht zou komen'', luidt het in een mededeling.

Voorzitter Geert Bourgeois en collega-kamerlid Karel Van Hoorebeke betreuren dat de regering de indruk geeft te willen vasthouden aan een Belgische luchtvaartmaatschappij. ,,De traditionele bemoeienissen van het Belgisch establishment loeren opnieuw om de hoek (...) Het wordt tijd dat de regering definitief afscheid neemt van de nationale luchtvaartmaatschappij en zich terugtrekt'', stellen ze.

De N-VA zelf pleit voor een onafhankelijke maatschappij met een Vlaamse thuisbasis in Zaventem. Op die manier kunnen zoveel mogelijk mensen hun werk behouden. ,,Deze doelstelling primeert boven Belgische PR-belangen''.

De N-VA meent verder dat de overheid als meerderheidsaandeelhouder haar verantwoordelijkheid moet opnemen tegenover het personeel. ,,Ook wanneer het kapitaal van het Fonds voor de sluiting van ondernemingen niet volstaat''.

Van Hoorebeke dient ook een voorstel in tot oprichting van een onderzoekscommissie. De N-VA wil naar eigen zeggen de waarheid te weten komen over zowel het beheer van de maatschappij in het verleden als over de rol die de bevoegde minister Rik Daems en de bestuurders -- ,,die de Zwitserse megalomane plannen goedkeurden'' -- hebben gespeeld in het verhaal.