BANJA LUKA -- Tijdens zijn bezoek zondag aan Banja Luka, de belangrijkste Servische stad in Bosnië, heeft paus Johannes Paulus II om vergiffenis gevraagd voor de misdaden begaan door de ,,kinderen van de katholieke kerk''.
,,In deze stad, die in haar geschiedenis zo getekend werd door lijden en bloed, verzoek ik de Almachtige Vader om vergeving voor de fouten die ook door de kinderen van de katholieke kerk begaan werden tegen de mens, diens waardigheid en vrijheid en ik bid God om een verlangen naar wederzijdse vergeving'', zei de paus tijdens een plechtigheid die werd bijgewoond door in totaal 60.000 gelovigen.

De paus wordt er door de Bosnische Serviërs van beschuldigd in het verleden, tijdens de vele conflicten die het land hebben geteisterd, te veel de kant gekozen te hebben van de vijanden van de Serviërs.

De Bosnische Serviërs nemen het de paus ook kwalijk dat hij de plechtigheid liet plaatsvinden in het Franciscanerklooster van Petricevac. Een van de priesters van dat klooster zou in 1942 hebben meegewerkt aan een slachting. Ustashis (Kroatische nazi-sympathisanten) vermoordden er 2.300 tot 2.700 Serviërs, onder wie ook 500 kinderen.

Tijdens de plechtigheid in Banja Luka verklaarde de paus ook nog de Servische filosoof en theoloog Ivan Merz, die als leek godsdienstonderwijs gaf, zalig verklaard.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig