ANTWERPEN -- In de Ekerse putten (domein Muisbroek) mag niet gedoken worden. Dat zegt dr. Koen De Schrijver van de Gezondheidsinspectie Provincie Antwerpen. Ook Mie Van Den Kerchove van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bevestigt het duikverbod. Nochtans verleende de stad Antwerpen een concessie aan Avos (Antwerpse Verstandhouding voor Onderwatersporten).

Volgens dokter Koen De Schrijver van de Gezondheidsinspectie Provincie Antwerpen is een duikvergunning enkel mogelijk indien aan een aantal criteria is voldaan: ,,Er moet voldoende infrastructuur aanwezig zijn. We praten bijvoorbeeld over een eerstehulppost. Een andere voorwaarde is dat er op de duikplaats aan actieve ongediertebestrijding wordt gedaan. Dat is bij de Ekerse putten niet het geval. Er mag dus niet gedoken worden''. Ook Mie Van Den Kerchove van de Vlaamse Milieu Maatschappij zegt dat er in de Ekerse putten niet mag gedoken worden.

Ontheffing

Bij Avos valt men compleet uit de lucht. ,,Wij kregen een concessie van de stad om in de putten te duiken. Volgens een politiereglement mag er niet gedoken worden in stedelijke wateren, tenzij er een ontheffing wordt verleend. Die ontheffing kregen we bij het toekennen van de concessie, die ondertekend is door toenmalig schepen voor Financiën Hugo Schiltz'', zegt Jacques Limpens van Avos. De vereniging mag dankzij de concessie individuele duikvergunningen uitleveren aan haar leden. Dat zijn er ondertussen ongeveer 3.000.

Zaterdag raakte bekend dat een Nederlandse duiker de ziekte van Weill opliep in de Ekerse putten. De man ligt in Breda in coma in het ziekenhuis. Hij zou in levensgevaar verkeren. De ziekte van Weill wordt veroorzaakt door een bacterie. Die wordt verspreid door ratten.