NEW YORK - Sam Phillips, de man die Elvis Presley ontdekte en diens eerste plaat opnam, is donderdag in een ziekenhuis in Memphis, in de Amerikaanse deelstaat Tennessee, overleden. Phillips is 80 jaar geworden.
Sam Phillips is de stichter van het befaamde Sun Records label. Hij bood in 1954 de jonge en onbekende Elvis de kans om een eerste plaat op te nemen. Het werd ,,That's All Right, Mama'' en ,,Blue Moon Of Kentucky'', het begin voor de 'King of Rock and Roll'. Dat Elvis wereldwijde bekendheid zou oogsten en de rock-'n-roll revolutie zou starten, vermoedde hij destijds niet, gaf Pillipis later toe.

Twee jaar later verkocht Phillips zijn contract met Elvis voor 35.000 dollar aan het label RCA. Maar nadien lanceerde hij nog andere grote rock-'n-roll-helden zoals Johnny Cash, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Roy Orbison en Charlie Rich.

Als erkennig voor zijn pionierswerk voor de rock-'n-roll werd Phillips in 1986 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Zijn Sun Studio is tot op vandaag een van de vele Elvis-attracties in Memphis, ofschoon hij zijn label al in 1969 aan een producent uit Nashville verkocht.

Phillips kwam uit Florence (Alabama) en werkte zowel voor als na zijn carrière als muziekproducent voor verscheidene radiostations.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig