BRUSSEL - De laatste tien jaar is in de strijd tegen de mensenhandel te veel aandacht gegaan naar repressie, en te weinig naar een echte structurele oplossing. Die kritiek was vandaag in het Egmontpaleis in Brussel te horen tijdens een academische zitting van de Koning Boudewijnstichting. De zitting werd georganiseerd naar aanleiding van het tienjarig overlijden van koning Boudewijn, die de laatste jaren van zijn leven heel wat aandacht had voor de strijd tegen de mensenhandel.
Sinds in 1995 een wet tegen de mensenhandel werd aangenomen, heeft het Belgische gerecht heel wat meer aandacht voor het probleem, vertelde senator Nathalie de 't Serclaes. Maar er gaan nog te weinig middelen naar de vervolging van de criminelen en de opvang van de slachtoffers. Deze ,,slavernij van de moderne tijden'' is dan ook nog helemaal niet verdwenen, vond de 't Serclaes. Een bewijs daarvan zijn cijfers van het Brugse parket. In 2000 was 6,5 pct van de opgepakte illegalen een niet-begeleide minderjarige. In 2001 was dat al 9 pct en een jaar later zelfs 12 pct.

De senator trad daarmee Chris De Stoop bij, journalist en ruim tien jaar geleden auteur van het boek ,,Ze zijn zo lief, meneer''. Dat boek bracht mensenhandel nationaal én internationaal onder de aandacht. Sindsdien is er echter nog niet veel veranderd, vond De Stoop. ,,Er zijn belangrijke dingen ten goede veranderd: er is een wetgeving gekomen, een vervolgingsbeleid en vooral een opvangstructuur maar veel energie -en vooral veel geld- is blijven steken in de ontelbare conferenties, rapporten, studiereizen en infocampagnes, die maar al te vaak hetzelfde nog eens overdoen''.

Het beleid is mislukt, was het harde oordeel van De Stoop. ,,De echte prioriteit lag niet bij de strijd tegen de mensenhandel, maar bij de strijd tegen de migratie. Het was het ideale excuus om de grenzen dicht te gooien en illegale immigratie de oorlog te verklaren''. Daardoor worden de potentiële slachtoffers echter nog meer in de handen van misdadigers gedreven, want andere mogelijkheden om te migreren zijn er bijna niet. ,,Wie als zogenaamd potentieel slachtoffer van mensenhandel systematisch een visum geweigerd wordt, stapt soms recht naar een crimineel trafikant'', zei De Stoop. En ook in het recente regeerakkoord wordt mensenhandel misbruikt in het kader van de veiligheid en de strijd tegen de illegale immigratie. ,,Zelfs achter de Afghaanse vluchtelingen in een kerk in Elsene ziet de regering de hand van mensenhandelaars''.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig