NEW YORK - Frankrijk heeft woensdag een resolutie aan de VN-Veiligheidsraad voorgelegd waarin het aanbiedt om op korte termijn een vredesmacht onder Franse leiding naar Congo te sturen. De Veiligheidsraad stemt waarschijnlijk vrijdag over het voorstel, waarna de weg vrij is voor een vredesmacht van ongeveer duizend militairen die moeten proberen een einde te maken aan de burgeroorlog in de provincie Ituri in het noordoosten van Congo.
Behalve Frankrijk zullen waarschijnlijk ook Zuid-Afrika, Pakistan, Nigeria, Canada en Groot-Brittannië deelnemen aan de vredesoperatie.

Gevechten tussen strijders van het Hema- en het Lendu-volk hebben de laatste tijd aan honderden mensen het leven gekost. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor de gevechten. In de provinciehoofdstad Bunia zijn al zo'n 800 Uruguayaanse VN-soldaten, maar die hebben tot taak om VN-waarnemers en VN-gebouwen in het gebied te beschermen. Sinds 1998 heeft geweld in Ituri aan zo'n 50.000 mensen het leven gekost en een half miljoen mensen uit hun huizen verjaagd.

Miljoenen mensen zijn door de gevechten onbereikbaar voor de internationale hulpverleners in het gebied. Dat heeft plaatsvervangend noodhulpcoördinator van de VN Carolyn McAskie deze week gezegd na een rondreis door Ituri.