BRUSSEL -- Swissair heeft gisteravond een voorstel geformuleerd om in ruil voor een financiële vergoeding van zijn contractuele verplichting om een participatie van 85 procent in Sabena te nemen, af te zien. Het bericht hierover in de Wall Street Journal werd vandaag door Swissair-woordvoerder Patrick Jeandrain aan het persbureau Belga bevestigd. De vakbonden van Sabena zijn ondertussen naar Zürich vertrokken. Zij willen een onderhoud met Swissair-topman Mario Corti.
Maar het voorstel van Swissair bleek voor de Belgische staat, als hoofdaandeelhouder van Sabena, ,,mijlenver verwijderd'' van het bedrag waar men naar streefde. Vandaar dat vandaag een tegenbericht werd verstuurd met de vraag om ,,een nieuw realistisch voorstel''. Dat vernam Belga uit goedingelichte bron.

De al lang lopende geruchten als zou Swissair van zijn belofte afzien om een belang van 85 procent in Sabena te nemen in ruil voor een schadevergoeding, worden hiermee dus bevestigd. Swissair zou volgens het voorstel wel een belang van 49,5 procent in Sabena behouden.

Herstructureringsplan

De voorstellen in het herstructureringsplan van Christoph Müller, die gisteren uitlekten via het Canvasprogramma Ter Zake, stelt dat Sabena nood heeft aan 40 miljard frank. De helft kan gehaald worden uit de verkoop van enkele winstgevende filialen, zoals Sabena Catering, maar dan is er nog steeds 21 miljard frank nodig, en blijkbaar beantwoordde het voorstel van de Zwitsers daar allerminst aan. De voorzitter van de raad van bestuur van Sabena, Fred Chaffart, stelde vanmorgen nog dat de gesprekken tussen beide aandeelhouders ,,gespannen'' verlopen.

Vakbonden

Morgen voeren de vakbonden van Sabena actie in Zürich. Zij dringen aan op een ontmoeting met Swissair-topman Mario Corti. Ook op de luchthaven van Zaventem zijn er charme-acties aangekondigd. De reizigers zouden hier geen hinder van ondervinden.