BRUSSEL - Het adviescomité dat in Europa de voedselketen bewaakt, verlengt alle controlemaatregelen in België in verband met de vogelpest, tot 12 mei. Dat betekent onder meer dat de export van pluimvee verboden blijft. Varkens in getroffen bedrijven moeten getest worden, vogels in dierentuinen mogen eventueel gevaccineerd worden.

De experts van alle EU-lidstaten onderzochten de situatie in Nederland en België opnieuw. Door de nieuwe en de vermoedelijk nieuwe uitbraken worden de maatregelen voor België verlengd.

Een week geleden werden de maatregelen verstrengd. Sindsdien is het verboden levend pluimvee, broedeieren of onbehandelde mest te exporteren. Vervoer binnen België kan onder bepaalde voorwaarden, wanneer bijvoorbeeld slachting noodzakelijk is.

Het EU-comité eist ook de opruiming van alle pluimvee in de bewaakte zones. Voor Nederland gelden trouwens dezelfde maatregelen.

De experts wijzen er op dat de vogelpest geen enkel gevaar inhoudt voor het grote publiek. Mensen op de getroffen bedrijven moeten wel voorzorgsmaatregelen nemen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig