BRUSSEL - Het ondernemersvertrouwen heeft in oktober zijn hoogste peil in acht maanden bereikt. Dat blijkt uit de conjuctuurenquête van de Nationale Bank. De synthetische brutocurve, die een samenstelling is van de verschillende standpunten van meerdere ondernemerscategorieën, staat in oktober op -9,4. In april stond de curve op -17,1, een absoluut dieptepunt sinds 1996.

Vooral de bedrijfsleiders in de verwerkende nijverheid en in de handel zijn optimistischer. In de bouwnijverheid viel het ondernemersvertrouwen terug. De Vlaamse kmo-bouwfederatie Nacebo trok begin deze week aan de alarmbel. Uit een rondvraag onder de leden bleek dat het stopzetten van het verlaagd btw-tarief voor werken aan woningen het verlies van 7.000 jobs in de bouwsector zou betekenen. Heel wat aannemers voelen de onzekerheid over het btw-tarief nu al in hun orderboekjes, luidde het.

De gezamenlijke afgevlakte curve, die met een vertraging van enkele maanden de fundamentele tendens van de conjunctuur weergeeft, is ook voor het eerst in een jaar opwaarts gericht.

Voor de dienstverlenende ondernemingen zijn de resultaten niet opgenomen in de synthetische brutocurve. Ook hier verbeterde het ondernemersvertrouwen in oktober fors en gaat de afgevlakte curve in stijgende lijn.