LUIK - Voor het Luikse assisenhof zijn vandaag de getuigenverhoren gestart met het relaas van Marie-Hélène Joiret, de vriendin van André Cools die bij de aanslag gewond raakte. Voorts werden een aantal onderzoekers gehoord die op de plaats van de feiten vaststellingen hebben verricht evenals enkele ooggetuigen.
De meeste getuigen konden zich vandaag niet veel meer herinneren.

Volgens de wetsdokter die slachtoffer Marie-Hélène Joiret onderzocht, is de vrouw op miraculeuze wijze aan de dood ontsnapt. De kogel die haar in de schouder trof, heeft op een haar na vitale organen gemist.

Ook Joiret zelf kwam getuigen. Toen ze het had over ,,het lichaam van André op de grond'', barstte ze in tranen uit. ,,Ik herinner me dat ik geroepen heb 'neen dat niet'. Daarna ben ik gevallen. Ik ben weer opgestaan en heb vervolgens het bewustzijn verloren. Het is in de ambulance dat men mij gezegd heeft dat André dood was''. Ze herinnerde zich ook nog ,,de doordringende en vlijmscherpe blik van de moordenaar''.

Volgens haar voelde André Cools zich niet bedreigd op het ogenblik van de feiten. ,,Indien hij het minste vermoeden zou gehad hebben, zou hij zijn wapen meegenomen hebben en niet meer met mij op stap geweest zijn'', zei Joiret. Ze gaf toe dat de sfeer in de PS destijds ,,gespannen'' was. Cools had kort voor zijn dood tegen sommigen gezegd dat hij na de vakantie onthullingen zou doen, maar dat had hij niet aan zijn levensgezellin verteld.

,,André reageerde snel en op een impulsieve manier wanneer hij door iets geërgerd werd. Maar hij sprak weinig over zijn werk met mij'', benadrukte Joiret. Ze herinnerde zich wel dat Cools' relatie met Van der Biest de weken voor de moord fel verslechterd was.

Op vraag van Julien Pierre, advocaat van Richard Taxquet, verklaarde ze ook nog dat ,,de relaties tussen Cools en Guy Spitaels verre van goed waren''.

De debatten werden vervolgens opgeschort. Ze hernemen morgen met het verhoor van leden van de ministeriële kabinetten van Cools en Van der Biest.