SACRAMENTO -- In Californië zijn vanmiddag Belgische tijd de stembureaus opengegaan. De kiezers moeten beslissen over het lot van gouverneur Gray Davis. De kiescommissie rekende op een hoge opkomst.
Hoe de Californische gouverneursrace ook afloopt, zeker is dat de poging van Arnold Schwarzenegger om de hoogste bestuurder van de staat te worden de interesse van de kiezer heeft gewekt. Een recordaantal van ruim 15 miljoen kiezers heeft zich geregistreerd om zich uit te spreken over de vraag of Davis ruim een jaar na het begin van zijn tweede termijn het veld moet ruimen en zo ja, of 'Terminator' Schwarzenegger zijn meest geschikte opvolger is.

Zowel Democraten als Republikeinen spraken voor de opening van de stembussen vanmorgen hun vertrouwen in de overwinning uit. ,,De hoge opkomst is gunstig voor Davis'', vindt Art Torres, de voorzitter van de Democratische Partij, terwijl zijn Republikeinse collega Duf Sundheim er van uit gaat dat de overwinning 'zijn' Terminator niet meer kan ontgaan.

Hoewel de Californiërs de keus hebben uit 135 kandidaten om Davis op te volgen zijn Schwarzenegger en de Democratische ondergouverneur Cruz Bustamante de enige serieuze kandidaten, er van uitgaand dat de vraag of Davis weg moet door de kiezers met 'ja' wordt beantwoord.

Uit de laatste peilingen blijkt dat Schwarzenegger zich vandaag waarschijnlijk de aanstaande gouverneur van de Amerikaanse westkuststaat mag noemen, ondanks de lichte averij die hij de afgelopen weken opliep door herhaalde beschuldigingen van het seksueel lastigvallen van vrouwen.

Davis riep tijdens zijn laatste campagnedag in San Francisco 'links' Californië op hem te steunen om te voorkomen dat Schwarzenegger het de komende jaren voor het zeggen krijgt.