MADRID - De Italiaan Alessando Petacchi (Fassa Bortolo) heeft zondag de 21ste en laatste etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Petacchi haalde het in de straten van Madrid in de massasprint voor de Duitser Erik Zabel en de Amerikaan Fred Rodriguez. De eindzege in de Vuelta was voor de Spanjaard Roberto Heras (US Postal), die zaterdag in de klimtijdrit het amarillo overgenomen had van zijn landgenoot Isidro Nozal. Nozal strandde op 28 seconden van Heras. De Spaanse belofte Alejandro Valverde werd derde op 2:25.
De eindwinst in het puntenklassement was voor Zabel (Telekom). De Colombiaan Felix Cardenas (Baque) was de beste in het bergklassement. Valverde (Kelme) won de combiné en ibanesto.com het ploegenklassement.

Het is de tweede keer dat Heras de ronde van zijn land wint en onlogisch is dat niet. Sinds zijn debuut in de Vuelta in 1997 eindigde de 29-jarige inwoner van Bejar nooit verder dan de zesde plaats. Vijfde in 1997, zesde in 1998, derde in 1999, winnaar in 2000, vierde in 2001 en tweede in 2002. Zo'n regelmaat mocht nog een keer beloond worden, hoe erg het voor Nozal ook is. Toen Heras in 2001 naar US Postal verhuisde om veel geld te vangen als helper van Lance Armstrong, was de overeenkomst dat hij de Amerikaan zou helpen om de Tour te winnen en dat de Amerikaan hem zou komen bijstaan om de Vuelta te winnen. In zijn derde jaar is het Roberto Heras ook zonder Armstrong gelukt, zonder dat de Tourwinnaar ooit zijn belofte nagekomen is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig