WENEN - Bij twee deelstaatverkiezingen in Oostenrijk hebben de coalitiepartners in de Oostenrijkse regering volgens prognoses op basis van de eerste uitslagen tegengestelde resulaten behaald. De volkspartij (OVP) van bondskanselier Wolfgang Schüssel triomfeert, terwijl de extreem-rechtse FPO van Jörg Haider een nederlaag lijdt.

De OVP haalt in Tirol zelfs de absolute meerderheid, terwijl de FPO daar meer dan de helft van zijn kiezers verliest en als derde partij voor het eerst door de Groenen wordt afgelost.

In Tirol scoort de OVP na telling van de helft van de stemmen 51,2 procent, een stijging van 4 procent. De FPO levert 11,4 procent in en komt op 8 procent. De groenen stijgen met 5,9 procent naar 14 procent en de sociaal-democraten (SPO) boeken 4,5 procent winst om op 26,3 procent uit te komen.

In Oberösterreich doet de OVP het 1,7 procent beter en haalt de partij 44,4 procent van de stemmen. Ook in deze deelstaat verliest de FPO 11,7 procent en strandt de partij op slechts 8,9 procent. Duidelijke winnaars zijn hier de sociaal-demcoraten met een stijging van 10,7 procent naar 37,7 procent. Voor de groenen stemde 3,3 procent van de kiezers, een verbetering van 2,5 procent.

Het succes van de SPO in Oberösterreich werd door commentatoren toegeschreven aan de omstreden privatisering van het staalbedrijf Voestalpine door de coalitie van OVP-FPO, waartegen het personeel zich had verzet. Het fiasco van de FPO kreeg als verklaring de interne strijd binnen de partij en haar weinig duidelijke standpunten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig