MOSKOU - De premier van Tsjetsjenië, Anatoli Popov, is zaterdagavond het slachtoffer van vergiftiging geworden en op de spoedafdeling van een ziekenhuis opgenomen. Hij is er erg aan toe, zo hebben de Russische persbureaus zondag gemeld. De oorzaak van de vergiftiging is nog niet bekend.
De Rus Popov werd na een banket in Goudermes, in het oosten van de Russische deelrepubliek, naar een ziekenhuis in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny en vervolgens per helikopter naar een militair hospitaal van de Russische basis in Khankala, in de buurt van Grozny, gebracht.

De Russische minister die met Tsjetsjenië belast is, Stanislav Iliassov, sloot een poging tot moord op Popov uit. Het persbureau Itar-Tass kreeg uit militaire bron te horen dat nog lang niet bewezen was dat het om een opzettelijke vergiftiging zou gaan.

Op 5 oktober vinden in Tsjetsjenië presidentsverkiezingen plaats. De leider van het pro-Russisch bestuur, Akhmad Kadyrov, die openlijk gesteund wordt door Moskou, is vrijwel zeker verkozen te worden. Zijn grootste concurrenten zijn immers uit de kiesstrijd geweerd. Popov werd door Moskou aan de zijde van de Tsjetsjeen Kadyrov geplaatst.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig