GENT - Minstens 100.000 mensen zijn zondag naar de Gentse binnenstad afgezakt om de vijfde editie 'Flikkendag' mee te maken. Dat is het grootste aantal bezoekers dat het evenement, genoemd naar de gelijknamige televisieserie, ooit heeft gekend. Volgens commissaris Steven De Smedt is de actie een fenomenaal succes.
,,Dit is onverwacht'', zegt de commissaris. ,,Als ik zie dat we de oppervlakte van het evenement verdubbeld hebben, en dat je heel de dag op de koppen kon lopen, dan kan je dit niet anders dan fenomenaal noemen. We hebben tot nu toe elk jaar een verdubbeling van het aantal bezoekers gehad, ook vandaag. Voor volgend jaar zullen we eens moeten bekijken of we nog kunnen groeien, maar voorlopig is het genieten geblazen.''

Hoogtepunt voor het publiek was het bezoek van de acteurs van de televisieserie, die samen met jeugdschrijver Marc De Bel omstreeks 15.00 uur in parade door het centrum trokken, maar 'Flikkendag' was vooral voor de Gentse politie, en voor een aantal andere overheidsdiensten de uitgelezen gelegenheid om zich in de kijker te plaatsen.

Op de Kouter kon het publiek zien hoe de Gentse politie een manifestatie in goede banen leidde, en konden kinderen een ritje maken met een motoragent. In het Baudelopark waren er demonstraties van de honden van de Gentse politie en de douane. De vzw Hachiko mocht er ook tonen hoe zij gehandicaptengeleidehonden opleiden.

De medische hulpdiensten van het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis hadden het Sint-Baafsplein ingenomen en toonden er hoe zij optreden bij ongevallen en noodsituaties. De Gentse brandweer stelde dan weer zijn kazerne open en liet jonge spuitgastjes een brandslang uittesten aan de Korenlei. Daar konden ze ook even de hoogte in met de ladderwagen.

Ook minder bekende diensten als de douane en de civiele bescherming zetten hun beste beentje voor. Op het Laurentplein gaf de douane een demonstratie met een mobiele scanner, terwijl de civiele bescherming een decontaminatiewagen tentoonstelde. Zelfs het Justitiepaleis aan het Koophandelsplein hield opendeurdag en liet geïnteresseerden de cellen bezoeken.

Voor het eerst was er dit jaar ook een afvaardiging van het Belgisch leger. Defensie had op de Vrijdagsmarkt een Agusta-helikopter en een F16-straaljager opgesteld, en liet kinderen langs een touw van het ABVV-gebouw afdalen. Het gebeuren trok veel publiek, maar niet iedereen was even enthousiast. Om 15.00 uur kwamen enkele leden van de vzw Voor Moeder Aarde even vreedzaam betogen tegen de aanwezigheid van dat militaire materiaal. Volgens hen hoorde deze ,,verheerlijking van militarisme niet thuis op 'Flikkendag. Dit heeft niets te maken met de dagelijkse ordehandhaving in een stad''.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig