BRUSSEL - De uitzendactiviteit in ons land is na drie maanden van herstel in september opnieuw gedaald. Dat blijkt uit de maandelijkse cijfers van Federgon, de federatie voor de uitzendsector. De uitzendactiviteit is een belangrijke indicator voor de werkgelegenheid in het algemeen. Het is pas als de uitzendactiviteit aantrekt, dat verwacht kan worden dat ook vaste jobs zullen worden gecreëerd.

In september lag het aantal gepresteerde uren in de uitzendsector 5,28 procent lager dan de maand voordien. Tegenover september 2002 was het verschil nog groter: -6,12 procent. Federgon wijst er wel op dat de terugval gedeeltelijk te wijten is aan een voorlopige onderbreking bij ,,een grote gebruiker van uitzendarbeid''. Herwig Muyldermans, voorzitter van Federgon, wilde woensdag niet kwijt om welke onderneming het ging, wel dat het niet Ford Genk betreft. De onderbreking is verantwoordelijk voor 1,5 pct van de terugval, zo luidde het.

Een andere verklaring blijft uiteraard de zwakke economische toestand, waardoor bedrijven aarzelen om personeel in dienst te nemen. ,,We dachten dat het ergste achter de rug was, na de positieve signalen in juni, juli en augustus maar dat blijkt niet zo te zijn'', aldus Muyldermans.

De achteruitgang in september was zowel merkbaar bij de bedienden (-5,62 pct op maandbasis) als bij de arbeiders (-5,12 pct).

Opvallend is dat de index van Federgon afgelopen maand op een absoluut dieptepunt is aanbeland. De index stond op 163,7 punten, het laagste niveau sinds maart 2001.

Federgon telt onder zijn leden onder meer Randstad, Adecco en Manpower.