ROME - In de Italiaanse regering zijn vandaag weer zware spanningen opgetreden. Slechts enkele dagen nadat minister-president Silvio Berlusconi met zijn coalitiegenoten het eens werd over hervormingen, wordt weer alles op de helling gezet.

Vice-premier en voorzitter van de Allianza Nazionale (AN) Gianfranco Fini, heeft de voor hem voorziene post van coördinator van het economische en sociale beleid van de hand gewezen.

De AN is de belangrijkste coalitiepartner van Berlusconi's Forza Italia. Net voordien hadden de rechtsgerichte Lega Nord en de christendemocratische partij UDC zich kritisch uitgelaten over de bevordering die Fini in de regering zou krijgen.

Berlusconi heeft een hervormingspakket op tafel gelegd dat ook meer competentie voor de regeringschef voorzag. Een door AN en UDC gevraagde regeringsherschikking wees Berlusconi beslist van de hand. Deze eis kwam naar voor als gevolg van de nederlagen van de regerende centrum-rechtse coalitie bij verscheidene regionale verkiezingen in mei.

De Lega Nord, die meer macht wil voor de regionale en plaatselijke besturen, beschuldigt de regering ervan haar verkiezingsbeloften niet na te komen. Als Berlusconi niet meer afstand neemt van de Alleanza Nazionale en de Christendemocratische Unie (UDC) dreigt de Lega Nord er nu zelfs mee uit de regering te stappen.

Politieke waarnemers noemen de huidige crisis de ergste sedert de verkiezingsoverwinning van 2001. ,,Er is geen enkel onderwerp waarover alle vier centrum-rechtse partijen het eens zijn'' zo schrijft Curzio Maltese woensdag in de populaire, links van het centrum gesitueerde, krant La Repubblica. Enkele woordvoerders van de coalitiepartijen beaamden dit.

Sandro Bondi, woordvoerder van Forza Italia, van zijn kant, diende de oppositiepartijen die vervroegde verkiezingen eisen van antwoord met te zeggen dat Berlusconi ,,zoals gewoonlijk, vlug een oplossing zal vinden voor het probleem''.

Wegens het feit dat Italië pas het roterende voorzitterschap van de Europese Unie op zich heeft genomen, achten waarnemers de kans dat de regering de eerste zes maanden ten val komt, klein. Maar zoals Franceso Verderami, een gerespecteerd commentator van il Corriere della Sera, woensdag aanstipte, betekent het loutere feit dat Berlusconi's raadgevers gesproken hebben over de mogelijkheid dat de Lega Nord uit de coalitie zou stappen, dat dit meer is dan een hypothese.