BRUSSEL - In een open brief aan de Afghaanse gemeenschap herhalen minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en premier Guy Verhofstadt dat een hongerstaking en/of een kerkbezetting om een collectieve oplossing af te dwingen, niet kan leiden tot resultaten. Dewael las de brief vanmiddag voor in de Senaat in antwoord op mondelinge vragen van Isabelle Durant (Ecolo) en Clothilde Nyssens (cdH).
De brief is een antwoord van de regering op de open brief van de Afghaanse gemeenschap. Dewael en Verhofstadt leggen erin uit dat België een individuele asielprocedure met mogelijkheid tot beroep heeft. ,,Dat heb ik vanmorgen ook nog een uitgelegd aan de Afghaanse ambassadeur opdat hij ook aan zijn landgenoten zou kunneninformeren'', verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken nog in de Hoge Vergadering.

De Afghanen een voorlopige verblijfsvergunning verlenen kan volgens hem niet omdat niet alle voorwaarden vervuld zijn. Er is immers een Europese context nodig, antwoordde Dewael aan Durant. Die had op dergelijk statuut aangedrongen omdat de Afghanen dan ook nog zouden kunnen werken in België.

Patrick Dewael erkende dat de situatie in Afghanistan moeilijk is. Niet alle regio's zijn stabiel, maar er is geen veralgemeende oorlogssituatie. Daarom mogen alle Afghanen die voor 1 januari een asielaanvraag hebben ingediend tot maart of juli 2004 in België blijven. Bovendien zal de humanitaire en veiligheidssituatie in januari opnieuw beoordeeld worden.

De minister benadrukte dat het Belgische beleid in de lijn licht van de overige EU-lidstaten en zelfs genereuzer is dan Groot-Brittannië, Denemarken en Frankrijk die reeds Afghanen teruggestuurd hebben naar hun land. Hij herinnerde er ook aan dat reeds 2,5 miljoen vluchtelingen teruggekeerd zijn naar Afghanistan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig