De verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve haar leidinggevende rentevoet zou verlagen, zette vandaag de toon op de Europese beurzen. Vooral de financiële sector profiteerde van de verwachte monetaire versoepeling.

In Azië daarentegen ging de aandacht vooral nog naar de slechte vooruitzichten van de technologiesector. De omzetwaarschuwing van de Amerikaanse chipfabrikant Xilinx was daar niet vreemd aan.

In Japan speelde Advantest, een fabrikant van testmachines voor halfgeleiders, 5,6 procent kwijt tot 10.470 yen. De elektronicagroep Hitachi verloor 2,5 procent tot 1.210 yen. In de financiële sector verloor het beurshuis Nomura 2,7 procent tot 2.350 yen. Concurrent Nikko Securities ging 3,1 procent lager naar 955 yen. Beide aandelen reageerden op de winstwaarschuwing van Merrill Lynch op dinsdagavond.

In Taiwan boekte de chipreus TSMC 4,1 procent winst en ging de hele beurs 1,8 procent omhoog. In Korea en Hongkong was er een lichte beurswinst.

In Europa was een bank vandaag de beste belegging, met winsten van 1 tot meer dan 2 procent. Het gaat om een trend die al aan de gang is sinds einde maart, toen de Europese beurzen een bodem bereikten. Sindsdien behoorden de banken tot de best presterende aandelen, met een winst van 11 procent.

Veel grote koersbewegingen waren er evenwel niet onder de Europese topaandelen. Eén van de weinige uitschuivers was de Nederlandse kantoormateriaalgroep Buhrmann. De winstwaarschuwing van dinsdagavond duwde het aandeel gisteren liefst 33 procent in het rood naar 10 euro.

Aan de andere kant van het spectrum stond de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia, met 8,9 procent winst tot 1,48 euro. Een comité van Italiaanse ministers gaf zijn fiat voor de toetreding van de maatschappij tot de Sky Team-alliantie, waarvan ook Air France en Delta deel uitmaken.

Het nieuws dat Alcatel een deel van zijn productie gaat uitbesteden, werd door de beleggers licht positief onthaald. Het aandeel steeg in Parijs met 1,1 procent tot 23,03 euro.

In de farmasector beperkte AstraZeneca een aanvankelijk verlies van 2,5 procent tot een daling met 1 procent, op 3.320 pence. De ontwikkeling van het respiratoire geneesmiddel Viozan werd door het bedrijf stopgezet omdat het middel niet beter blijkt te werken dan concurrerende geneesmiddelen.

De mediasector had het moeilijk omdat de analisten van Dresdner Kleinwort Wasserstein hun winstvoorspellingen voor de Europese tv-aandelen verlaagden. Carlton Communications -- mede-eigenaar van de Britse commerciële zender ITN -- ging in Londen 2,2 procent lager naar 325 pence. In Frankfort verloor ProSiebenSat.1 Media 3,2 procent tot 16,5 euro.

Ook Amerika speculeerde vanmorgen op een renteverlaging met minstens een kwart procentpunt. Rond kwart na acht viel het verdict. Niet alleen de financiële aandelen, maar ook de technologiesector anticipeerden op een renteverlaging met koersstijgingen. Rond de middag stonden de Nasdaq Composite en de Dow Jones 0,8 en 0,5 procent in het zwart.