KERTSJ -- Een dijk die Rusland bouwt in de Straat van Kertsj, tussen de Zwarte Zee en de Zee van Azov, is een twistpunt tussen Moskou en Kiev geworden. De bouwwerken zijn vandaag opgeschort. Dat hebben de Oekraiense grenswachters ter plaatse bekendgemaakt.
De werken zullen twee of drie dagen stilliggen, terwijl Rusland en Oekraïne onderhandelen over de kwestie, zo werd gouverneur Aleksandr Tkatsjev van de regio Krasnodar (in het zuiden van Rusland) door het persbureau Itar-Tass geciteerd. De beslissing werd door de autoriteiten van Krasnodar genomen op verzoek van de Russische premier Michail Kassianov, aldus nog Tkatsjev.

Oekraïne protesteert tegen de bouw van de dijk, die het Russische schiereiland Taman met het eiland Toezla moet verbinden. Moskou trekt in twijfel dat Toezla tot Oekraïne behoort.

Kassianov ontmoet morgen zijn Oekraïense ambtgenoot Viktor Ianoekovitsj om het geschil te regelen, kondigde het Kremlin aan. De ontmoeting vindt in Moskou plaats, aldus de Russische regering.

Vanmorgen was de Russische dijk volgens de Oekraïense grenswachten in Toezla al aangelegd tot op ongeveer honderd meter van de Russisch-Oekraiense grens.