BRUSSEL - Weer heel wat slecht economisch nieuws uit de Verenigde Staten vrijdag. Cijfers over het Amerikaanse handelstekort voor mei wijzen op een nieuw historisch dieptepunt. Daarbovenop kwamen de talrijke kwakkelende kwartaalresultaten en de vrees voor nieuwe schandalen. Het slechte nieuws had zijn weerslag op de Amerikaanse beurzen en de dollarkoers.
Bij opening zakte Wall Street even onder het niveau van na de terreuraanslagen van 11 september, om nadien de verliezen te beperken tot 1,69 procent voor de Dow Jones en 1,53 procent voor de schermenbeurs Nasdaq.

De dollar zette vrijdag zijn dalende trend verder. De Amerikaanse munt noteerde tegenover de euro op zijn laagste koers sinds 2,5 jaar.

Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans bedroeg in mei 37,6 miljard dollar, een nieuw recordcijfer. Volgens het Amerikaanse ministerie van handel is vooral de stijgende vraag naar buitenlandse wagens (+5 pct) en conumentengoederen (+2,5 pct), verantwoordelijk. In april bedroeg het deficit nog 36,1 miljard dollar.

En dan het bedrijvennieuws: winst of verlies, de beleggers leken altijd wel een reden te vinden om hun aandelen van de hand te doen. Zo konden Microsoft en Sun Microsystems kwartaalwinst voorleggen, maar kondigden ze pessimistische vooruitzichten aan. Naar het Amerikaanse farmacieconcern Johnson & Johnson werd een onderzoek geopend wegens vermeende wantoestanden in een fabriek in Puerto Rico. In Europa legde de Zweedse gsm-fabrikant Ericsson betere resultaten voor dan verwacht (een verlies van 376 miljoen euro) maar kondigde tegelijk aan voor 3,3 miljard euro nieuwe aandelen uit te geven tegen een fors lagere koers.